Zeefdruk

Zeefdruk (of serigrafie) is een druktechniek die gebruikt wordt voor grafische doeleinden, zoals textielbedrukking, affiches en kunstdrukken. Ook wordt deze techniek industrieel toegepast voor de productie van bijvoorbeeld printplaten en zonnecellen. Een prent in deze grafische techniek wordt een 'zeefdruk' of 'serigrafie' genoemd. De Engelse benaming is 'screen print' of 'silk screen'.

Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde,  polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een lichtgevoelige laag, die met een positieffilm belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt.

Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met een rakel uit. Daardoor wordt de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Zeefdrukinkt is goed dekkend en kan daardoor ook gedrukt worden op donkere beelddragers. 

Foto zeefdrukproces